שח"ם - ארגון השחקנים והשחקניות בישראל

אודותינו

שח"ם - ארגון השחקנים והשחקניות בישראל, הוקם ב-9 במרץ 2000, כאיגוד שחקני המסך, על מנת להגן על קיומן של התרבות והיצירה הישראלית, על זכותם של האזרחים בישראל לצרוך תרבות ישראלית ועל זכותם של שחקני ישראל ליצור תרבות איכותית בתנאים נאותים המכבדים את צרכי היצירה ויוצריה.

שח"ם היא עמותה רשומה המאגדת נכון לשנת 2021 מעל ל-2,500 חברים ומהווה את ארגון האמנים הגדול בישראל.

 

למה צריך את שח"ם?

 

נפח שידורי הטלוויזיה גדל באופן משמעותי ב-20 השנים האחרונות, כמו גם תחום הקולנוע. למרות הצמיחה המבורכת, התחזקותם של גופים משדרים וגופים מפיקים בתעשייה הביאה לשחיקה ולניסיונות בלתי פוסקים לצמצום היקף המחויבות ליצירה המקומית.

במהלך השנים, נפגע מעמדו של השחקן עקב תנאי העסקה מחפירים, אי כיבוד הסכמי עבודה, אי כיבוד זכויות מבצעים, פגיעה בצורך בחזרות ובזמן נאות לצילום, והתניית העסקת שחקנים בוויתור על זכויותיהם. תלונות רבות החלו להצטבר אך לא זכו למענה הולם, וזאת כיוון שהשחקנים פעלו כבודדים במערכה. עם הזמן הבינו שחקני ישראל כי הם ורק הם אחראים ומחויבים לגורלם. מכאן נולד הצורך להתאגד ולהקים ארגון חזק ובועט המגן על זכויות השחקנים, התרבות והיצירה.

מייסדי הארגון הם השחקנים שרון אלכסנדר, משה איבגי, דני שטג, אביטל דיקר, הראל נוף ויורם חטב שאף ניהל את הארגון וכיהן כיושב ראש הוועד המנהל הראשון עד שנת 2008.

תחילה התרכז הארגון בשחקני המסך בלבד, אך עם השנים התרחבה הפעילות, שמו של הארגון שונה ל"שח"ם - ארגון השחקנים בישראל" ובהמשך ל"שח"ם - ארגון השחקנים והשחקניות בישראל", והיום הוא פועל כארגון היציג גם של שחקני התיאטרון, שחקני הדיבוב ואף זמרי מקהלת האופרה

ראשי התיבות שח"ם, שתחילה יוחסו ל"שחקני מסך", משויכים כיום ל"שחקנים מקצועיים"

 

יעדים ומטרות

 

במקביל לפעילות שח"ם להגנה על מעמד השחקן בקולנוע, בטלוויזיה ובתיאטרון ובפיתוח והעצמת התרבות בישראל, פועל הארגון באופן שוטף על מנת להדוף את הסכנה הממשית לקריסת התשתית התרבותית בארץ.

 

בשנים 2006-2003 הוביל משרד האוצר סדרת מהלכים שמטרתם ביטול חוק הקולנוע וצמצום דרסטי בתמיכה בענף הקולנוע. במקביל הוטלו קיצוצים בלתי נתפשים בשיעור של בין 30% ל-50% בשנה על תקציב התרבות הכולל את תחום התיאטרון בישראל. מהלכים אלה נהדפו על-ידי שח"ם.

 

במהלך שנת 2014 ניהל הארגון מאבק מתוקשר להעלאת תקציב התרבות מ-0.18% ל-1% מסך תקציב המדינה. במסגרת הפעילות המשותפת שלנו עם פורום מוסדות התרבות בישראל וא.מ.י, הקמנו את "המטה להצלת התרבות בישראל" ופתחנו בקמפיין "1% לנשמה", אשר במסגרתו דרשנו מממשלת ישראל העלאה משמעותית של תקציב התרבות.

המאבק נשא פרי ובדיונים לקראת גיבושו של תקציב 2015 נרשם הישג חסר תקדים: אושרה תוספת של 120 מיליון שקל לתקציב התרבות ב-2015. מאז ועד היום, בזכות מאבקינו, תקציב התרבות עולה מדי שנה בכ-50 מיליון שקל ועומד כיום על 0.35% מתקציב המדינה, כאשר ב-2015 עמד על 0.17% מתקציב המדינה.

 

בשנים 2014-2016 פעל שח"ם נמרצות ובהצלחה, יחד עם ארגוני היוצרים בטלוויזיה, לפתיחת תאגיד השידור הישראלי לצורך שמירה על הדמוקרטיה הישראלית ולקיומן של הפקות מקור מסוג דרמה בתקציב של 90 מיליון שקלים.

בנוסף, שח"ם ממשיך במאבק למען שמירה על הפקות סוגה עילית בטלוויזיה יחד עם איגודי היוצרים בקולנוע ובטלוויזיה.

 

לאחר התבססותו של הארגון והגידול המתמשך במספר החברים משנה לשנה, הרחבנו את תחומי הפעילות והתחלנו בביצוע פרויקטים רבים ומגוונים לרווחת השחקנים, לשיפור הכשרתם המקצועית ולחשיפתם בפני כל הבמות המקצועיות.

שח"ם מעמיד לרשות השחקנים מגוון רחב של הכשרות מקצועיות עם במאי קולנוע, טלוויזיה ותאטרון, מנהלים אומנותיים, תסריטאים, מלהקות, מחזאים ועוד. מטרת הסדנאות והקורסים, אשר מוצעים במחירים נמוכים, היא לפתח את יכולות ושיטות המשחק ולחשוף את השחקנים לבכירים בתעשייה.

 

בשנים 2003 – 2016 קיים הארגון את פרויקט "חשיפה", המעניק הזדמנות בכל שנה ל-120 צעירים מבטיחים לעבור סדרת סדנאות הכנה, שבסופם נבחרים ה-30 המצטיינים להציג דיאלוג בן 4 דקות מול בכירי עולם הטלוויזיה, קולנוע ותיאטרון.

עוד מקיים הארגון מגוון רחב של שירותים לשחקנים – שימוש חינמי בחללי חזרות, מאגר קולות קוראים מקצועיים לחברי הארגון, אינדקס שחקני ישראל, הסדר ביטוח ופנסיה ועוד.

 

הישגים והצלחות

 

שח"ם פועל נמרצות על מנת להגן על זכויות השחקן בישראל. כמו כן, מפנה הארגון את פעילותו אל עבר הקהילה לקידום היצירה הישראלית, חשיפתה בפני קהלים רבים ומגוונים ברחבי הארץ.

בין השנים 2002 ל-2008 נחתמו הסכמי עבודה נרחבים, בין שח"ם לגופי השידור השונים (קשת, רשת, ערוץ 10, ערוצי הילדים, הוט ויס) ולאיגוד המפיקים לקולנוע וטלוויזיה, המסדירים את תנאי העסקתם של השחקנים בהפקות קולנוע וטלוויזיה וכוללים, בין היתר, חובת תשלום מינימלית, זמני עבודה, תשלום על שעות נוספות, שעות הפסקה, חלל מנוחה וכלל תנאי נאותות ההפקה. שח"ם עוסק באכיפת הסכמים אלו ובשמירה על זכויות השחקנים בהתאם להם מאז ועד היום, באופן תדיר ואינטנסיבי.

בשנת 2017 חתמו גם תאגיד השידור הישראלי, חברת פרטנר וחברת סלקום על הסכמים אלו ובשנת 2020 הכיר שרות הסטרימינג NETFLIX ('נטפליקס') בשח"ם ובהסכמיה ובכך נוצרה הרמטיזציה של התחום. בכל מקום אליו מגיע שחקן שח"ם לעבוד - בקולנוע ובטלוויזיה הוא מוגן על ידי הארגון.  

בשנת 2019 נחתם בין שח"ם לקשת הסכם תקדימי המסדיר תשלום תמורה נוספת לשחקנים אשר סדרה שבה השתתפו נמכרה לשידור בחו"ל.

 

בשנים האחרונות הגענו להישגים משמעותיים בעולם התיאטרון. החל משנת 2012 החליף שח"ם את ההסתדרות וכיום מהווה את הארגון היציג של שחקני תיאטרון הבימה, תיאטרון הקאמרי, תיאטרון גשר, תיאטרון חיפה ותיאטרון החאן החתומים בהסכם קיבוצי, וכן מהווה את הארגון היציג של שחקני תיאטרון יידשפיל. בשנת 2016 נחתם הסכם בין שח"ם לבין תיאטראות הילדים והנוער בישראל, המסדיר לראשונה את העסקת השחקנים בהצגות ילדים ונוער. בשנת 2020 הפך שח"ם לארגון היציג גם של זמרי מקהלת האופרה.  

 

בשנת 2019 הוביל שח"ם לתיקון נרחב בתקנות התמיכה של תאטרונים רפרטואריים במשרד התרבות כך שתאטרון אשר מעסיק את מרבית שחקניו ביחסי עובד ומעסיק (ומשלם להם תנאים סוציאליים לרבות פנסיה), יהיה זכאי לתוספת תקציבית. 

 

ארגון שח"ם שם למטרה לפעול לשיפור תנאי העסקת השחקנים גם פסטיבלים. במהלך שנת 2013 התנהל מאבק מול הנהלת פסטיבל עכו אשר בסופו של דבר הוביל להסכם מול העירייה ועל פיו, החל משנת 2014, מחייבת הנהלת הפסטיבל את מפיקי הצגות התחרות לשלם לשחקנים חברי שח"ם שכר מינימאלי וכן לשמור על כלל תנאי העסקתם. בעקבות הסכם זה, נחתמו גם הסכמים עם פסטיבל חיפה להצגות ילדים, פסטיבל בת-ים להצגות רחוב ופסטיבל חג המחזמר בת-ים. 

 

שח"ם ממשיך במסורת של ביקור נציג מטעם הארגון בסטים השונים של הפקות קולנוע, טלוויזיה ותיאטרון, זאת על מנת לבדוק את נאותות ההפקה והעמידה בהסכמי שח"ם, וכן לשוחח עם השחקנים בזמן אמת ולעודדם לפנות לשח"ם במידה ונעשה להם עוול. שח"ם אף מעניק סיוע משפטי חינם לחבריו בכל הקשור לפעילותם המקצועית כשחקנים, לרבות בדיקת חוזים אישיים ותביעות משפטיות בבית משפט לתביעות קטנות במידת הצורך.

 

בנוסף, על מנת להבטיח קיומה של סביבת לימודים ועבודה בטוחה בתחום המשחק, ללא חשש לפגיעה בכבוד, בחירות ובפרטיות של שחקנים ושחקניות, יזם הארגון אמנה למניעת הטרדות מיניות בעולם המשחק ומלווה באופן צמוד שחקניות אשר חוו הטרדה מינית בשיתוף עם מרכז הסיוע לנפגעי ונפגעות הטרדה מינית. 

 

בשנת 2015 נכנסה שח"ם לראשונה גם לתחום הדיבוב ובתחילת 2016 חתמה על הסכם ראשון בענף, שהוביל לשיפור משמעותי בשכר המדבבים

 

בשנת 2016 נחתם הסכם תקדימי עם אי"ב – איגוד היוצרים העצמאיים בתיאטרון, המסדיר את תנאי העסקת השחקנים בהפקות תאטרון של יוצרים עצמאיים.  

 

בשנת 2017 נחתם הסכם היסטורי עם בית הספר הגדול לקולנוע בישראל במכללת ספיר. ההסכם מסדיר לראשונה את תנאי וזכויות חברי שח"ם המשחקים בסרטי סטודנטים, לרבות חובת תשלום תמורה בגין שירותי המשחק. הסכם זה, הוא הצעד העיקרי בהסדרת השתתפות השחקנים המקצועיים בסרטי סטודנטים בכל בתי הספר לקולנוע וטלוויזיה בארץ רחבי הארץ, וחלק עיקרי מן המאבק של ארגון השחקנים בהגדרת שחקן כמקצוע .בשנת 2019 הצטרפה גם אוניברסיטת אריאל וחתמה על הסכם זהה עם הארגון.  

 

בשנת 2018 הוביל הארגון תיקון נרחב צו ביטוח לאומי סיווג מעסיקים, כך ששחקן, בכל מקום עבודה (גם אם כפרילנס) יהיה זכאי לתשלום ביטוח לאומי על ידי הגורם שהתקשר עמו – מדובר בהישג עצום לשחקני ישראל, שהוכרו במוסד לביטוח לאומי כשכירים לכל דבר (עם זכויות של שכירים), על אף שלעתים אלו פועלים בחשבונית.

מעבר לכל אלו, שח"ם מעניק לחבריו מגוון רחב של שירותים – כרטיסים להצגות תאטרון, מועדון מבצעים והטבות, הסדרי ביטוח ופנסיה, ייעוץ משפטי, כלכלי ועוד מגוון רחב של שירותים.

 

בשנת 2015 הצטרף שח"ם באופן רשמי ל-FIA (ארגון השחקנים העולמי), ובשנת 2017 התקבל שח"ם באופן רשמי ל- EuroFia (הפדרציה האירופאית של ארגון השחקנים העולמי). כיום שח"ם הוא ארגון האומנים היחיד המייצג את אומני ישראל בחו"ל. ובשנת 2019 הארגון אירח את כלל ראשי איגודי השחקנים מרחבי אירופה לכנס EuroFIA  שהתקיים בתל אביב.  

 

שח"ם למען הקהילה

 

במהלך השנים האחרונות מאז הקמת הארגון פעלנו למען הקהילה ויזמנו פרויקטים שונים במטרה לקרב את עולם התרבות לפריפריה הגיאוגרפית והחברתית של ישראל.

תרבות לפריפריה (שח"ם בקהילה) - פרויקט הדגל של שח"ם, המתקיים החל משנת 2003, במסגרתו מגיעים שחקנים ויוצרים חברי שח"ם לשכונות, ערי פריפריה, בתי ספר ומתנ"סים ומקיימים אירועים ומפגשי תרבות. בכל מפגש ניתן לצפות, ללא עלות, ביצירה ישראלית או להשתתף בכיתת אמן. לאחר מכן, נחשף הקהל אל "מאחורי הקלעים" באמצעות שיחה עם היוצרים. לפרויקט שותפים גם קרן רבינוביץ וקרן קשר לקולנוע.

משחק 'חוצה ישראל' – פרויקט שהחל בשנת 2012 ומטרתו יצירת קבוצת תיאטרון ביישובים בהם לא מתקיימת פעילות תרבותית. במסגרת הפרויקט, חברי שח"ם מנחים קבוצות צעירים באופן קבוע ולאורך שנה שלמה כשבתום התהליך מעלים יחד הפקת תיאטרון בעיר לתושבי המקום.  

 

החל משנת 2018 הארגון מפעיל, יחד עם מועצת הפיס לתרבות ולאומנות, את פרויקט "עושים סצינה" - הפרויקט בנוי כסדרת מפגשים סדנאיים המונחים על ידי שחקנים ושחקניות מקצועיים חברי וחברות שח"ם בעשרות יישובים בכלל רחבי הארץ, במהלך המפגשים נחשפים המשתתפים, בני נוער ובני גיל הזהב, ל'ארגז הכלים העשיר של מקצוע המשחק ועולם  התיאטרון. שחקנים ושחקניות רבים נוסעים ברחבי הארץ ופוגשים את החברה הישראלית על מגוון האוכלוסיות, המגזרים המרכיבים אותה. כל קבוצה נחשפת לתכנים המתאימים לאופייה ולצרכיה הייחודיים, כאשר המטרה העיקרית והמשותפת לכלל הקבוצות היא חוויה של הנאה, לימוד והעצמה. 

 

שח"ם- ארגון השחקנים בישראל, נתמך על-ידי מנהל התרבות של משרד התרבות והספורט, על ידי עיריית תל אביב יפו ועוד.

 

רוצים להכיר את צוות שח"םלחצו כאן

לשאלות ותשובות על שח"ם - לחצו כאן

שקיפות ומנהל תקין הם דרך חיים עבורנו. אנו מאמינים כי הדרך של כל ארגון לשפר את פעילותו עוברת דרך חשיפת כל המידע הרלוונטי לעיני הציבור לשם קבלת ביקורת. כחלק ממדיניות השקיפות של שח"ם אנו מפרסמים מגוון מסמכים ודוחו"ת, ניתן לצפות בהן כאן. 

 

חוברות סיכום שנה

חוברת סיכום שנה 2011

חוברת סיכום שנה 2012

חוברת סיכום שנה 2013

חוברת סיכום שנה 2014

חוברת סיכום שנה 2015

חוברת סיכום שנה 2016

חוברת סיכום שנה 2017

חוברת סיכום שנה 2018

חוברת סיכום שנה 2019 

מייסדי הארגון